Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

insectenbeten

artikel 30 mei 2023

8 tips om je te beschermen tegen insectenbeten

Een muggenbeet of een steek door een wesp of bij … het is waarschijnlijk iedereen al overkomen. Hoewel dit vaak ongevaarlijk is, kan het zeker geen kwaad om je te beschermen. Niet alleen om pijn en jeuk te voorkomen, maar ook om eventuele allergische reacties en ziektes te vermijden die door insecten worden overgedragen. Lees hier 8 tips om je te beschermen tegen insectenbeten.

8 tips om je te beschermen tegen insectenbeten

1. draag aangepaste kleding

Trek je graag de natuur in? Draag zoveel mogelijk kleding die je huid bedekt. Zo verminder je alvast de kans op een tekenbeet. Teken vind je vooral terug in hoog gras, varens en struiken. Stop eventueel je bovenkledij in je broek en je broek in je kousen. Lange mouwen, een lange broek en gesloten schoenen kunnen je ook beschermen tegen muggen.

2. vermijd sterke geuren

Sommige insecten worden aangetrokken door zweetgeur. Neem daarom regelmatig een douche en trek dagelijks schone kleren aan. Let erop dat je geen producten met een sterke geur gebruikt. Insecten worden namelijk ook aangetrokken door sterk geurende zeep of parfum.

3. gebruik een insectenwerend middel

Breng op alle niet bedekte lichaamsdelen een insectenwerend middel (repellent) aan om insecten op afstand te houden. Insectenwerende middelen bestaan in de vorm van rollers, sprays, olie of melk. Smeer je goed in en breng het middel na enkele uren opnieuw aan. Zweet je intensief? Breng het dan sneller opnieuw aan. Was je handen na gebruik en hou het middel veilig buiten bereik van kinderen.

Vraag altijd raad aan je apotheker. Deze producten bestaan in verschillende vormen en concentraties. Sommige daarvan kunnen schadelijk zijn voor zwangere vrouwen, tijdens de borstvoeding en voor jonge kinderen. Je apotheker geeft je advies over de producten aangepast aan jouw persoonlijke situatie.

Wil je je beschermen tegen de zon én tegen insecten? Wat smeer je dan eerst, zonnecrème of anti-insectenmiddel?

4. sla niet naar insecten

Bijen, wespen of hommels steken alleen wanneer ze zich bedreigd voelen. Naar een insect slaan is dus geen goed idee. De insecten hebben meestal alleen interesse in zoetigheden zoals jouw eten of drankje. Als je hen met rust laat, zullen ze vanzelf rustig wegvliegen.

5. gebruik een vliegenraam en muggennet

Hou insecten op afstand met een vliegenraam of hor. In je slaapkamer of die van je kinderen kan je een muggennet of klamboe plaatsen zodat je nachtrust niet wordt bedreigd door zoemende of stekende muggen. Gebruik je een muggennet boven een wieg? Zorg ervoor dat je baby het niet kan vastgrijpen en er niet in verstrikt kan geraken. Sommige muggennetten zijn vooraf reeds behandeld met een insectenwerend middel.

6. bescherm jezelf buiten

Muggen leggen hun eitjes in stilstaand water. Staat er ergens een gieter, emmer of regenton? Dek die dan af of maak ze leeg. Een vijver trekt ook muggen aan, maar muggenlarven worden vaak opgegeten door libellen, vissen en amfibieën.

Muggen worden niet aangetrokken door licht. Het licht doven helpt dus niet om muggen weg te jagen. Citronellakaarsen, antimuggenspiralen en planten zoals lavendel en citroenmelisse zouden niet voldoende werken om muggen weg te houden, maar fleuren natuurlijk wel je terras op.

Muggenarmbanden van Para’Kito werken met plantaardige essentiële oliën en zijn veilig voor het hele gezin.

7. vermijd plaatsen met insecten

Je kan insecten helaas nooit helemaal vermijden. Maar je kan er wel afstand van houden. Wandel bijvoorbeeld nooit onnodig door lang gras.. Blijf weg van vuilnisbakken: een geliefde verblijfplaats van wespen. En probeer zeker nooit een wespennest of een bijennest zelf te verwijderen. Laat dit over aan de brandweer of een gespecialiseerde organisatie.

8. neem maatregelen in het buitenland

Ga je op reis naar een ver land? Bereid je dan voor op andere soorten insecten. Informeer je vooraf over de maatregelen die je kan nemen om je te beschermen in het buitenland. Vraag advies aan je apotheker of raadpleeg de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

wat te doen als je toch gestoken bent?

Natuurlijk kan je niet altijd voorkomen dat je gebeten of gestoken wordt. Kom meer te weten over de verzorging van insectenbeten en in welke gevallen je naar de dokter moet.

kom langs bij een Goed apotheek dicht bij jou

Onze apotheker geeft je graag advies over insectenwerende middelen.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

contacteer ons

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius