onderwerp:
5 tips voor een gezonde glimlach
Zorg dragen voor je mond en tanden is belangrijk. Niet alleen omdat een mooie glimlach je zelfzeker doet voelen, maar ook omdat dit bijdraagt tot je algemene gezondheid. Cariës is bijvoorbeeld een van de meest voorkomende chronische ziektes wereldwijd. Nochtans kan je met een goede, preventieve mondhygiëne problemen voorkomen. Ontdek onze tips!
tandenpoetsen
Na het eten, ook van tussendoortjes, zet tandplak zich vast op je tanden. Het liefst op moeilijk te bereiken plaatsen. Poets dus minstens twee keer per dag gedurende twee minuten je tanden. Het best ’s ochtends voor het eten en ’s avonds vlak voor het slapengaan. Als je ervoor kiest om na het ontbijt te poetsen, wacht je beter tot minstens één uur na het eten. Anders zijn je tanden namelijk iets zwakker.
Heb je de mogelijkheid om na de lunch nog even te poetsen, dan is dat zeker aangeraden. Poets ook altijd volgens een vast schema. Begin bij de binnenkant bovenaan en eindig aan de buitenkant. Ga met cirkelvormige bewegingen van links naar rechts. En tot slot: vervang om de drie maanden je tandenborstel. Ook als de haren sneller uiteenwijken, is hij aan vervanging toe. Welke tandenborstel (handmatig of elektrisch) en tandpasta voor jou het beste zijn, laten we graag over aan je tandarts.flossen loont
Je tandenborstel raakt niet op alle plaatsen in je mond, vooral de ruimte tussen je tanden is moeilijker bereikbaar. Daarom kan je voor het poetsen flossen of met een interdentaal borsteltje tussen de tanden gaan. Zo verwijder je etensresten of plak die zich daar ophopen en voorkom je tandvleesontsteking of parodontitis. Voor kleinere ruimtes tussen je tanden zijn tandzijde, flos of driehoekige tandenstokers het meest geschikt. Zit er wat meer plaats tussen, gebruik dan een interdentaal borsteltje waarvan je de grootte kan aanpassen naargelang de ruimte. Lees hier onze tips om je tanden te flossen.
vergeet je tong niet
Dit stukje mondhygiëne wordt waarschijnlijk wat vaker overgeslagen, maar je tong heeft wel degelijk verzorging nodig. Dit orgaan is ruw van structuur waardoor er bacteriën en voedselresten achterblijven. Maak daarom na het tandenpoetsen, eventueel met wat nieuwe tandpasta, eerst de achterkant van je tong schoon met je tandenborstel en ga zo door naar de voorkant. Wanneer je last hebt van bijvoorbeeld een slechte adem of zichtbare aanslag, kan je je tong ook reinigen met een tongschraper.
vriendelijke voeding
Dat ook voeding een rol speelt bij een goede mondhygiëne is misschien minder geweten. Heb je broos tandglazuur, geef dan de voorkeur aan kaas en ongesuikerde melkproducten. Deze bevatten ook vitamine A wat belangrijk is voor een gezond tandvlees. Teveel kaas is echter ook niet aangeraden, 1 à 2 sneetjes per dag, bij voorkeur op een boterham, is voldoende. Ook vermijd je beter citrusvruchten en zuren. Water is altijd beter dan frisdrank en fruitsappen. Suiker en zuur plegen immers een aanval op je gebit. Beperk ook je maaltijden (inclusief tussendoortjes) tot vijf keer per dag om je tanden voldoende rust te gunnen.
denk op tijd aan je tandartsbezoek
Voor volwassenen is het aangeraden om minstens één keer per jaar op controle te gaan bij de tandarts. Voor kinderen is dit zelfs twee keer, al vanaf het verschijnen van de eerste melktand. Eventuele problemen kunnen zo sneller worden opgespoord. Bovendien heb je recht op een hogere terugbetaling van de honoraria van tandverzorging. Sla je een beurt over, dan wordt je persoonlijk aandeel van het remgeld het jaar nadien groter.
wist je dat?
melktanden
Tot de leeftijd van 21 jaar blijft een gebit zich ontwikkelen. Het doorkomen van de eerste tandjes, meestal rond de leeftijd van 6 maanden, kan vaak pijnlijk zijn waardoor kinderen gaan kwijlen of op de handjes bijten. Om dit te voorkomen kan je ze op een (gekoelde) bijtring laten kauwen. Zodra tanden doorkomen is het belangrijk om twee keer per dag goed te poetsen én op te letten met zoetigheid.
Op ongeveer 30 maanden zal het melkgebit volledig gevormd zijn en vanaf ongeveer 6 jaar starten kinderen aan wat we de eerste wisselfase noemen. Wist je dat je het best tot 8 jaar de tanden van het kind zelf (na)poetst met een tandpasta met fluoride? Denk daarbij aan de drie B’s: binnenkant − buitenkant − bovenkant. Gebruik eventueel een zandloper om aan te duiden hoelang er gepoetst moet worden. Ontdek hier meer tips over tandenpoetsen voor kinderen.
tandprothese
Ook een tandprothese of kunstgebit heeft onderhoud nodig. Reinig deze dagelijks met een speciale borstel en neutrale zeep of speciale reinigingstabletten. Gebruik hiervoor geen tandpasta want die maakt de prothese ruw. ’s Nachts laat je de prothese beter uit, bewaar ze na het reinigen droog in een open bakje. Vergeet ook je tandvlees niet te poetsen. Lees hier hoe je je kunstgebit in topvorm houdt.
nog vragen over mondhygiëne?
Je tandarts, parodontoloog of mondhygiënist blijft je eerste aanspreekpunt. Je bent ook steeds welkom bij je Goed apotheek voor advies.