onderwerp:
5 handige hulpmiddelen om in huis te hebben
Een ongeluk is snel gebeurd. Buiten bij hevige sneeuwval of op gladde wegen, in de zomer bij tropische temperaturen en tijdens dolle waterpret, of gewoon gezellig thuis. Waar je ook bent, er kan altijd iets misgaan. Meestal zijn het de ‘domste’ valpartijen die je het meeste pijn bezorgen. Goed zet 5 hulpmiddelen op een rij die handig zijn om in huis te hebben.
1. cold/hot pack
Je glijdt uit over een rondslingerend Duplo-blokje van je kinderen of kleinkinderen en valt, waarbij je slecht neerkomt op je handen en je pols bezeert. Au. Of je speelt een voetbalwedstrijdje met je neefjes en nichtjes en slaat je enkel om. In plaats van eeuwige roem krijg je een pijnlijke, gezwollen voet.
Altijd handig om in huis te hebben voor deze situaties: een herbruikbaar cold/hot pack. Je bewaart het gewoon in de diepvriezer en wikkelt het in een handdoek om dan telkens een kwartiertje op de gekwetste plek te houden. Door de flexibele vorm past het zich makkelijk aan je lichaam aan. Het vermindert de pijn en voorkomt ernstige zwelling. Pluspunt: je kan het ook gebruiken als warmwaterkruik door het op te warmen in de microgolfoven of in warm water.
Wil je nog net dat stapje verder in de behandeling van sportletsels? Kies dan een cold therapy kompres, waarbij koude gecombineerd wordt met druk om de pijn en ontsteking te verlichten. Dat is ook geschikt voor mensen die last hebben van reuma.
Natuurlijk is het belangrijk om bij ernstige blessures een arts te raadplegen. Al kan het nooit kwaad om eerste hulp toe te dienen door te verkoelen.
Tip: Moet je een tijdje met krukken wandelen? Wist je dat je krukken aan een voordeeltarief kan huren via Goed thuiszorgwinkel? Lees meer over krukken via onze uitleendienst.
2. klein revalidatiemateriaal
Moet je revalideren na een blessure? Vaak gebeurt dit onder begeleiding van een kinesist. Hij of zij geeft je meestal ook wat instructies voor oefeningen mee die je thuis kan doen. Het is immers belangrijk om bepaalde spiergroepen te trainen nadat je ze lang niet hebt gebruikt, en om de kracht in die lichaamsdelen weer geleidelijk aan op te bouwen. Voor spier- en krachtoefeningen kan je gebruik maken van heel wat klein fitnessmateriaal. Zo zijn er gewichtjes in alle kleuren en maten, verschillende soorten handtrainers, zoals knijpballetjes en oefenveren, en oefen- of weerstandsbanden. Ook balanstrainers vind je in verschillende vormen en kleuren in ons aanbod.
3. yoga-, turn- of fitnessmat
“Vanaf morgen ga ik elke dag / 3 dagen per week / elke week kracht- en spieroefeningen doen!” Okee, vaak blijft het bij een goed voornemen. Maar wil je toch echt aan de slag, of het nu via YouTube is tijdens een lockdown of gewoon op eigen houtje in de donkere wintermaanden? Schaf dan alvast een oefenmatje aan en zet het thuis op een zichtbare plek. Je hoeft heus geen uren tijd vrij te maken om wat aan je fitheid te werken. Ook wanneer je herstelt van een blessure en revalidatieoefeningen moet doen, is zo’n oefenmatje een nuttige investering (en niet duur). Ontdek ons aanbod oefenmatjes.
4. tijd voor ontspanning
Soms is het niet zozeer een val of een sportblessure die je pijn bezorgt, maar eerder een slechte houding die je te lang aanneemt. Denk bijvoorbeeld aan steeds terugkerende hoofd-, nek- of rugpijn als je te lang aan je bureau hebt gezeten. Je hebt dan last van spierspanning of spanningsklachten. In dat geval is het belangrijk om te ‘ont-spannen’. Dat kan je doen met behulp van kleine massagehulpen.
5. denk ook aan preventie
Heb je vaak last van gewrichtspijn of heb je ergens een ‘zwakke plek’, bijvoorbeeld een knie of enkel die al meermaals geblesseerd was? Dan kan het nuttig zijn om die plaats te beschermen om letsels te voorkomen. Denk dan aan een brace of aan sporttape. Mensen die vaak dezelfde bewegingen uitvoeren zijn soms ook gebaat met een brace. Zo belasten poetsvrouwen of -mannen soms hun pols, moeten vloerders en bouwvakkers opletten voor hun knieën, hebben bakkers wel eens last van een pijnlijke duim van het vele kneden en klagen heel wat mensen in de zorg van een pijnlijke of overbelaste rug. Voorkomen is beter dan genezen, daarom is het belangrijk om de juiste houding aan te nemen en bepaalde lichaamsdelen die vaak belast worden, preventief te beschermen.
Uiteraard is het belangrijk om bij ongelukjes en blessures de juiste zorgen toe te dienen en op tijd naar de dokter of de spoeddienst te gaan. Op de website van het Rode Kruis vind je heel wat nuttige tips over het toedienen van de eerste hulp bij ongevallen.
advies nodig?
Kom eens langs bij een Goed thuiszorgwinkel in jouw buurt. Onze productspecialisten helpen je met plezier verder en adviseren je met kennis van zaken over ons assortiment fitness- en revalidatiemateriaal.