onderwerp:
vind gemakkelijk een apotheek van wacht in je buurt
In een apotheek van wacht kan je ’s avonds, ’s nachts en op zon- en feestdagen terecht voor dringende medicatie. Een dienstverlening die de rol van de apotheker als volwaardige partner in gezondheidszorg benadrukt. Wie dringend geneesmiddelen nodig heeft, kan die dus in principe altijd dicht in de buurt vinden. Hoe kan je weten welke apotheek in je regio wachtdienst heeft? En waarom kan je er enkel terecht voor dringende zaken en niet voor een fopspeen? Tekst en uitleg van je Goed apotheker.
Een apotheek van wacht is er om iedereen die dringend medicijnen nodig heeft te kunnen helpen op elk moment van de dag. Uiteraard kan niet elke apotheek altijd open zijn. Daarom maakt elke apotheek deel uit van een beurtsysteem. Zo is er per regio telkens minstens een apotheker ’s nachts en op zon- en feestdagen open voor dringende medicatie.
wat is dringende medicatie?
Dringende medicatie is medicatie die recent door een arts is voorgeschreven. Medicatie die je onmiddellijk moet nemen en die je arts je voorschrijft als de apotheken zonder wachtdienst al gesloten zijn bijvoorbeeld. Je kan ook zonder doktersvoorschrift bij een apotheek met wachtdienst terecht. Als je ’s nachts plots hevige tandpijn krijgt, dan kan je pijnstillers kopen bij een apotheek van wacht.
waarvoor ga je beter niet naar een apotheek van wacht?
Als je bijvoorbeeld zonnebrandolie, tandpasta, luizenshampoo, tandpasta, een fopspeen of een nagelknipper wil kopen bij de apotheek van wacht, dan kan je je beter de verplaatsing besparen. Ook een voorschrift dat je dokter een paar dagen eerder uitschreef haal je best niet af tijdens de wachtdienst. Dit kan je immers tijdens de gewone openingsuren regelen.
Tip: Zorg dat je van noodzakelijke maar niet-dringende zaken die je in een apotheek koopt altijd voldoende voorraad in huis hebt.
- Kijk je huisapotheek regelmatig na en vul tijdig bij. Zo val je nooit zonder essentiële EHBO-middelen buiten de normale openingsuren van de apotheek. Vraag aan je Goed apotheker een handige checklist voor je huisapotheek. Dan heb je altijd het nodige in huis.
- Zorg ervoor dat je altijd een reservefopspeen in huis hebt. Als je er een kwijt bent, kan je meteen je baby of peuter sussen. Ook spenen voor zuigflessen heb je best voldoende op voorraad.
zo vind je de apotheek van wacht in je buurt
- Aan elke apotheek hangt een lijst met de apothekers in de buurt die van wacht zijn tot 22 uur ’s avonds.
- Heb je op een later uur of op een zondag of feestdag een apotheek van wacht nodig? Bel naar het nummer 0903 99 000. Geef daar je adres door en je krijgt het adres van de dichtstbijzijnde apotheek met wachtdienst. Let op, een oproep naar dit nummer kost je 1,50 euro per minuut. Hou er rekening mee dat zo’n oproep gemiddeld twee minuten duurt.
- Je kan ook naar www.apotheek.be surfen. Geef de gemeente of stad in waar je woont en je vindt een overzicht van alle apotheken die na 22 uur wachtdienst hebben in je buurt.
- Installeer de apotheek.be app. Gebaseerd op je gps-positie zoekt deze app de apotheken met wachtdienst in je buurt. Je krijgt naast het adres ook automatisch het telefoonnummer van de apotheek.
een apotheek van wacht werkt met een wachthonorarium
Een apotheek van wacht mag een wachthonorarium aanrekenen, zowel ’s avonds als op zon- en feestdagen. Als je een geneesmiddel haalt met een dringend voorschrift van je arts hoef je die toelage niet zelf te betalen. Dit honorarium van 5,32 euro wordt volledig gedekt door de ziekteverzekering.
- Voor geneesmiddelen zonder (dringend) voorschrift is de toeslag wel voor jouw rekening. Die toeslag moet wel ‘redelijk’ zijn en goed zichtbaar aangeduid zijn zodat je als klant vooraf weet welk extra bedrag je moet betalen.