onderwerp:
de waarheid over zonnecrèmes: 8 x feit of fabel?
Over zonnecrèmes doen de wildste verhalen de ronde. Tijd om een van onze apothekers te raadplegen die deze fabels voorgoed de wereld uit helpt en je het juiste advies geeft. We legden Sabrina Guetens, apotheker-titularis bij Goed apotheek Nationalestraat, 8 stellingen over zonnecrème voor. Ontdek de waarheid over zonnecrèmes in dit artikel.
1. hoe hoger de SPF-factor, hoe beter je beschermd bent tegen de zon
De Sun Protection Factor van een zonnecrème moet je als een soort tijdsfactor zien. Hoe hoger het getal, hoe langer je er veilig mee in de zon kan vertoeven voordat je je opnieuw moet insmeren. Desondanks blijft het belangrijk om je om de 2 uur opnieuw in te smeren. Heb je een lichte of gevoelige huid, dan kies je best voor een hogere factor. Ook de plaats waar je van de zon gaat genieten speelt mee. In landen rond de evenaar is de sterkte van de zonnestralen groter en er zijn gebieden (Australië en Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld) waar de ozonlaag minder goed beschermt tegen schadelijke zonnestralen. Let extra goed op bij bepaalde activiteiten, zoals skiën of watersporten, want zonnestralen weerkaatsen op sneeuw, zand en water. Lees meer over zonbescherming.
Een hogere SPF-factor beschermt je beter tegen de zon > feit
2. blijf je in de schaduw, dan is zonnecrème niet nodig
Zonnestralen weerkaatsen op sneeuw, water, zand, glas … Dus ook onder een parasol of op een plekje in de schaduw kan je nog verbranden. Hetzelfde geldt voor dagen met sluierwolken en een windje, ook dan is de kans op zonnebrand groot. Ontdek onze tips om veilig te zonnen.
In de schaduw is een zonnecrème niet nodig > fabel
3. een geopende zonnecrème is slechts 6 maanden houdbaar
Op de verpakking staat een symbooltje in de vorm van een geopend doosje met een ‘M’ erin en een getal. Die ‘M’ en dat getal geven het aantal maanden weer dat je product houdbaar is na opening. Na die termijn vermindert de werking van je zonnecrème. Hij is dan niet meer geschikt als zonnecrème, maar bijvoorbeeld wel als hydraterende bodylotion. Een tube van 200ml is, als je voldoende smeert, echter vrij snel op. Dus als je veel overschotjes in huis hebt, moet je je afvragen of je wel voldoende smeert.
Een geopende zonnecrème is slechts 6 maanden houdbaar > fabel
4. zonnebaden is gezond, want je neemt er vitamine D door op
De meeste mensen maken na 15 tot 20 minuten in de open lucht al de nodige dagelijkse dosis vitamine D aan in hun lichaam. Langer in de zon zitten heeft geen zin en wordt schadelijk voor je huid als je je niet goed beschermt met zonnecrème. Opgelet: als je met een vitamine D-tekort kampt, bespreek je best met je arts of apotheker hoe je dit op een verantwoorde manier kan behandelen.
Zonnebaden is gezond > fabel
Door de zon neem je vitamine D op > feit
5. ben je al mooi bruin, dan hoef je je niet meer in te smeren
In een gebruinde of van nature donkere huid zit meer melanine, een stof die door pigmentcellen wordt aangemaakt en beschermt tegen schadelijke zonnestralen. Hoe bruiner of donkerder je huidtype is, hoe beter je dus beschermd bent. Maar je huid kan nog steeds schade oplopen en verouderingssymptomen vertonen. Zonnecrème is dus voor iedereen nuttig, al zal de nodige SPF-factor wel verschillen.
Wie mooi bruin is, moet niet smeren > fabel
6. kinderen moeten met een hogere SPF-factor ingesmeerd worden
Bij kinderen zijn de beschermende functies van de huid nog in volle ontwikkeling. Hun huid is ook dunner dan die van volwassenen. Onze huid ziet overigens nooit zoveel zonlicht als in onze kinderjaren. Daarenboven moet een kinderhuid nog erg lang mee en is deze over het algemeen gevoeliger dan de huid van een volwassene. Het is dus belangrijk dat je voor kinderen een zonneproduct kiest dat je beschermt tegen uv A- en uv B-stralen. En met de juiste SPF:
- lage beschermingsfactor: SPF 6 tot 10
- matige beschermingsfactor: SPF 15 tot 25
- hoge beschermingsfactor: SPF 30 tot 50
- zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Neem voor kinderen altijd een beschermingsfactor van minstens SPF30 en smeer geregeld opnieuw. Wist je dat als je een week op strandvakantie gaat je eigenlijk een volledige fles zonnecrème per kind zou moeten gebruiken? Meer is in dit geval echt meer. Je kan niet voorzichtig genoeg zijn. Lees meer over hoe vaak en hoe dik je moet smeren.
Gebruik een hogere SPF-factor voor kinderen > feit
7. hoe duurder de zonnecrème, hoe beter de kwaliteit
De prijs van een zonnecrème staat niet in verhouding tot kwaliteit. Je moet er wel op letten dat je gekozen product zowel tegen uv A- als uv B-stralen, twee soorten ultraviolette stralen beschermt. Zonlicht bestaat voor 95% uit uv A-stralen, die diep in je huid dringen en huidveroudering veroorzaken (de A staat voor ‘aging’). De overige 5% zijn uv B- stralen die minder diep in de huid dringen en zonnebrand en DNA-schade veroorzaken (de B staat voor ‘burning’). DNA-schade is onomkeerbaar en kan op lange termijn huidkanker veroorzaken. De uv A-bescherming wordt op de verpakking aangeduid met een letter ‘A’ met een cirkeltje rond. De uv B-bescherming wordt uitgedrukt met de SPF-factor.
Duurdere zonnecrèmes zijn beter > fabel
8. zonnecrème is eigenlijk ook een goede antirimpelcrème
Doordat een goede zonnecrème ook uv A-stralen tegenhoudt, die huidveroudering veroorzaken, kan je hem als antirimpelcrème en zelfs tegen de vorming van pigmentvlekken gebruiken. Bepaalde merken ontwikkelen zonnecrèmes speciaal voor gebruik in het gelaat. Deze hebben een lichtere en minder plakkerige textuur. Onthoud wel dat een zonnecrème alleen preventief werkt tegen huidveroudering. Je kan de crème niet als behandeling voor bestaande rimpels inzetten.
Zonnecrème helpt tegen huidveroudering > feit
kom eens langs bij een Goed apotheek
Onze apotheker geeft je met plezier advies over het aanbod zonnecrèmes en zonneproducten.