Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

coronavirus

artikel 12 november 2020

vermijd een coronadepressie … blijf positief

De nog steeds strikte afstands- en lockdownregels die van kracht zijn om het coronavirus te bestrijden hebben bij veel mensen een serieuze invloed op het mentaal en sociaal welzijn. Zeker met de donkere dagen voor de deur. Toch doe je er best alles aan om niet in een ‘coronadepressie’ te verzeilen. Mits wat creativiteit en (digitale) hulp kan je het beste maken van de situatie - hoe moeilijk dat soms ook lijkt. Positief blijven is de boodschap. Met deze tips moet dat zeker lukken.

vermijd een coronadepressie … blijf positief

hou contact met familie en vrienden

Blijf (telefonisch) in contact met familie, vrienden, kennissen en buren.

  • Vertel hoe het met je gaat, en laat weten als je bepaalde dingen nodig hebt. Schaam je hier niet voor. Wees eerlijk: als het even niet goed met je gaat, zeg dat zeker tegen iemand die je goed kent en vertrouwt.
  • Praat over koetjes en kalfjes, en niet enkel over corona.
  • Met toepassingen als Skype en Facetime kan je de persoon zien met wie je aan het praten bent. En hij of zij kan jou ook zien. Dat is natuurlijk nog prettiger dan gewoon maar de stem horen. Een ideale vervanging voor een normaal telefoongesprek.  
  • Denk niet alleen aan jezelf. Zelfs al vind je het zelf niet erg om alleen te zijn, bel spontaan mensen op die je mist of die je al een lange tijd niet meer hebt gehoord. Niet alleen jij zal je daar goed door voelen, maar ook de persoon die je belt zal dat gebaar zeker weten te appreciëren.
  • Iets goed doen voor een ander heeft trouwens een bewezen positieve invloed op je gelukshormoon. De kracht van een klein compliment geven is in deze coronatijden misschien wel dubbel zo groot. Een boodschap doen voor een buur of je ouders … zeker doen.
  • Ook voor kinderen blijft sociaal contact belangrijk. Ook zij kunnen via de laptop, tablet of smartphone een praatje slaan met vrienden of klasgenoten. Zet voor kleine kinderen wel een rem op het schermgebruik. Beter regelmatig een kleine babbel, dan elke dag een lange praatsessie.

ga naar buiten

Sluit je niet volledig op, zelfs als ben je verplicht om binnen te blijven. Buitenlucht en een frisse neus blijven broodnodig voor jouw gezondheid.

  • Heb je een tuin? Zet regelmatig de buitendeur open voor frisse lucht. Ga elke dag even in je tuin staan of zitten. Zelfs met winterkleren aan kan dit gezellig zijn.
  • Woon je op een appartement? Geniet vanop je terras of balkon van de buitenlucht.
  • Ga regelmatig wandelen in je buurt, een park of een bos. Volg daarbij steeds de coronarichtlijnen en hou voldoende afstand van andere mensen.

blijf in beweging

Even belangrijk als van de buitenlucht genieten: fit blijven. Elke dag minstens een half uur bewegen heeft een positieve invloed op je mentaal en lichamelijk welzijn.

  • Terwijl je toch in je tuin of op je terras bent … het is een goed moment om oefeningen te doen om je stramme spieren weg te werken. Dat kan perfect met klein fitnessmateriaal.
  • Ook binnen kan je kan aan de slag met klein fitnessmateriaal. En ook met groot: elke dag aan je conditie werken op een hometrainer is eerder noodzaak dan overbodige luxe.  
  • Al aan gedacht om je work-outs te doen met je vrienden terwijl je elkaar ziet via een digitaal platform? Goed voor je lichaam en voor je sociaal contact. Dubbele win-win.
  • Ben je al iets ouder? Dan is het dubbel belangrijk dat je fit blijft. Met een knijpbal train je je vingers, met een halter je armspieren, met een pedalo zowel je arm- als beenspieren. Doe deze oefeningen dagelijks op regelmatige basis, maar forceer je niet.

Inspiratie nodig? Ontdek hier alvast vijf fitnessoefeningen om binnen fit te blijven.

blijf positief

Laat de moed niet zakken als je eenzaam bent of niet meteen weet hoe je met de huidige lockdown en beperkte bewegingsvrijheid moet omgaan. Probeer positief te blijven.

  • Denk niet aan wat niet meer kan, maar concentreer je op wat wel nog kan. Je kan niet meer naar de bioscoop, maar je kan wel nog naar een film kijken. Je kan niet meer naar een theater- of muziekvoorstelling, maar misschien vind je op internet wel mooie opnames waar je kan van genieten. Je kan ook niet meer gaan sporten met je vrienden of teamgenoten, maar je kan wel nog in je eentje aan je conditie werken.
  • Denk niet dat jij als enige getroffen bent door de lockdownregels. Iedereen mist momenteel mensen of vindt het jammer dat hij sommige dingen niet kan doen. Volhouden is de boodschap, en dat kan door zelfs van de kleinste dingen te proberen genieten.  
  • Neem gericht tijd voor babbels met familie, vrienden en kennissen. Belt er je iemand op een moment dat je echt geen tijd hebt om te babbelen? Spreek een moment af om elkaar terug te horen als het voor jullie beiden past. Je zal dubbel en dik van het uitgestelde gesprek genieten.   
  • Luister naar muziek die je graag hoort of waar je warme herinneringen aan koestert.
  • Geniet van de kleine dingen van het leven, hoe klein die ook mogen zijn: van een fluitende vogel in de tuin of de aandacht van je huisdier tot het genieten van knapperig vers brood of een warm kopje thee of koffie.

haal energie uit je hobby’s

Boeken die al een tijdje liggen te wachten om gelezen te worden? Lees ze nu. Dingen die je al een hele tijd wil opruimen of ordenen? Ook dit is er een perfecte tijd voor. Geniet dubbel en dik van de extra tijd voor jezelf die je krijgt.

  • Probeer leuke dingen te doen met de leden van het gezin. Een gezelschapsspel spelen maakt van een saaie zondagnamiddag een leuk moment. Kleur samen met je kleuter of jonge kinderen kleurplaten in, of maak samen puzzels. Speel samen met je tiener zijn of haar favoriete (video)spel. Als dat mag van je tiener, tenminste ;-)
  • Maak tijd vrij voor je hobby’s. Televisiekijken om tijd te verdrijven gaat na een tijdje ook vervelen. Maak elke dag tijd vrij voor je hobby of passie. En probeer daar nog meer dan anders van te genieten.
  • Geef jouw hobby’s niet op als je wat minder goed ziet. Een loeplamp of daglichtlamp kan je heel precies richten op de plaats waar je het meest of extra licht nodig hebt. Er bestaan ook puzzelboeken met extra grote letters en cijfers. 

Tip: start een nieuwe hobby. Dingen die je altijd al wou doen, maar nooit hebt gedaan omdat je er geen tijd voor had? Het is een goed moment om ze eens te proberen. Als je vroeger geen tijd had voor kruiswoordpuzzels maar je wou ze wel doen … begin eraan.

maak een dagindeling

Vermijd wakker te worden met een gevoel van verveling. Denk niet ‘wat ga ik vandaag doen’, maar denk ‘aha,, vandaag ga ik mijn boek uitlezen of vandaag ga ik mijn foto’s eens sorteren’ is dat wel.

  • Zorg voor een doel in je dag. Weet vooraf al dat je dingen gaat doen die je leuk vindt.
  • Probeer een vast ritme te bewaren. Je kopje koffie of thee elke dag rond hetzelfde uur zorgt voor extra stabiliteit en vormt een moment waar je kan naar uitkijken.

parkeer af en toe het nieuws

Je hoeft niet alles te weten wat er in de wereld gebeurt. De stroom aan informatie rond corona is enorm. Zeker via het internet bereiken je heel wat (tegengestelde) meningen waardoor je slecht nieuws een paar keer per dag ziet voorbijkomen. De kans is klein dat je daar vrolijk van wordt. De kans is groter dat je je in de eerste plaats slechter gaat voelen. Bouw voor jezelf een buffer in. Filter het nieuws en spreek met jezelf een vast moment op waarop je het nieuws volgt.

eet lekker

Heel wat horecazaken bieden afhaalmenu’s aan of leveren aan huis. Vaak zijn dat de menu’s zoals je die in normale omstandigheden gewoon in het restaurant zelf zou eten.

Verwen jezelf af en toe met een lekker aan huis geleverd menu. Goed voor je gemoed … en je steunt er ook een (lokale) horecazaak mee.

thuiswerken als extra uitdaging

Werk je van thuis uit? Neem je voorzorgen om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen. 

  • Nu je kantoor zich in je huiselijke omgeving bevindt, is het belangrijk dat je werk en privé kan scheiden.
  • Vergeet je rust niet tijdens je thuiswerkdag. Laat eventuele werkstress geen negatieve invloed hebben op je gezinsleven of op je geplande tijde voor jezelf. 

Voor jou verzameld: 7 tips voor je mentaal welzijn als je thuiswerkt

een vrijwilliger als luisterend oor

Heb je niemand om mee te praten? Aarzel niet en bel naar Tele-Onthaal via het nummer 106. Daar zijn steeds vrijwilligers beschikbaar om naar jouw verhaal te luisteren. Via de site www.teleonthaal.be kan je ook chatten met de vrijwilligers. Jongeren kunnen ook terecht bij www.awel.be of bellen naar het nummer 102.

jouw Goed-apotheker weet raad

Aarzel niet je huisarts of Goed-apotheker te contacteren als je geen rust en ontspanning vindt. Zij weten vast wel raad om je stress en eventuele onzekerheid aan te pakken. 

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

contacteer ons

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius