Een drukverdelende of drukreducerende matras verdeelt de druk beter over het lichaam door het contactoppervlak te vergroten en de druk en schuifkracht op bepaalde punten te verminderen. Zo verkleint de kans doorligwonden.
Er bestaan verschillende soorten matrassen die de druk herverdelen, bijvoorbeeld met circulerende lucht of met afwisselende druk. Er is geen bewijs dat het ene systeem beter zou zijn dan het andere. De keuze zal eerder afhangen van de specifieke situatie van de patiënt: de gezondheidstoestand, de aard, aantal en grootte van de reeds bestaande wonden, de leefomstandigheden, de persoonlijke voorkeuren ...
visco-elastisch
Dit traagschuim keert langzaam terug naar zijn oorspronkelijke vorm nadat het is ingedrukt. Traagschuim wordt veel gebruikt omdat het voor minder druk zorgt op de hardere delen van het lichaam. De bovenste laag van de matras wordt soepeler door de lichaamswarmte van de gebruiker. De patiënt wisselen van houding blijft nodig: aangeraden wordt om de vier uur te kiezen voor een andere lighouding.
wisseldrukmatras
Een wisseldrukmatras bevat verschillende luchtbanen of -cirkels. De lucht daarin wordt door een bijgeleverde elektrische pomp afwisselend opgepompt. De banen zijn daardoor afwisselend vol en leeg en zorgen ervoor dat de druk op je lichaam mooi wordt verspreid. Het inblazen van lucht in de matras gebeurt zo goed als geruisloos.
statische luchtmatras
Deze matras leg je bovenop een andere matras. Je kan er lucht inblazen met een handpomp. Die lucht zorgt voor een continue lage druk op het lichaam. Deze matras wordt vaak preventief gebruikt om doorligwonden te voorkomen.
combinatiematras
Deze zelfopblazende luchtmatras zuigt de lucht in het visco-elastisch materiaal. Bijkomende drukaanpassing is niet nodig om doorligwonden te bestrijden.
Ontdek het aanbod anti-decubitusmatrassen en wisselhouders bij Goed thuiszorgwinkel.