onderwerp:
een droge huid, wat doe je eraan?
De huid is het grootste orgaan van ons lichaam. ‘Een babyvelletje’ is een begrip … en een ideaal voor de meesten. Maar niet iedereen heeft – of houdt – zo een zachte en gehydrateerde huid. Wind en kou zijn vaak de boosdoeners, want die doen de huid uitdrogen. Die begint dan vaak te schilferen. Er zijn ook mensen die van nature een droge huid hebben. In dit artikel gaan we dieper in op wat je aan een droge huid kan doen.
wat doet je huid?
De huid beschermt je lichaam tegen invloeden van buitenaf, zoals zonlicht, schadelijke stoffen, bacteriën en schimmels. Ze speelt ook een belangrijke rol in het regelen van je lichaamstemperatuur en is in staat signalen zoals pijn, warmte en kou te registreren.
je huid beschermt je lichaam
De huid bestaat uit verschillende lagen. Het is de buitenste laag, de hoornlaag, die een belangrijke beschermende rol heeft. Deze laag wordt voortdurend vernieuwd. De cellen in deze laag zijn omgeven door huidvetten, die als het ware het cement vormen tussen de cellen.
wat is een droge huid?
De verdamping van vocht door de huid is heel secuur geregeld. Bij een droge huid vermindert de hoeveelheid huidvetten, waardoor de huid makkelijker doorlaatbaar wordt voor water. Daardoor raakt ze gedehydrateerd. De huid wordt rood en schilferig en er kunnen zelfs kleine kloofjes ontstaan.
hoe ontstaat een droge huid?
Als je je veel wast met water en zeep krijg je makkelijk een droge huid. Door het wassen wordt de huid wel schoon, maar de huidvetten worden weggespoeld. Zo kan het vocht makkelijker verdampen en wordt de huid droog. Mensen die voor hun beroep veel werken met water, zeep en reinigingsmiddelen hebben een verhoogd risico op droge huid, vooral aan de handen. Denk maar aan schoonmakers, koks, artsen en verpleegkundigen. In het winterseizoen droogt je huid ook makkelijker uit. De centrale verwarming in huis zorgt voor een droge atmosfeer, maar ook vrieskou en wind drogen de huid uit.
een droge huid verzorgen
De huid herstelt zichzelf door extra huidvetten te produceren, om de weggespoelde huidvetten te vervangen. Dit proces duurt ongeveer 1 week. De huid moet echter wel de kans krijgen om zichzelf te herstellen en moet dus met rust gelaten worden. Dat is in de praktijk meestal niet mogelijk. Maar door de huid in te wrijven met een beschermende vette crème, krijgt je huid ook de kans om zich volledig te herstellen. Het nadeel van deze producten is dat ze langzaam intrekken en de huid langdurig vet maken. Daarom wordt aangeraden om die vooral ’s avonds voor het slapen gaan te gebruiken.
tips om een droge huid te voorkomen
- Vermijd direct contact met oplosmiddelen en zepen. Vooral in combinatie met warm water zijn ze schadelijk.
- Draag zoveel mogelijk handschoenen bij huishoudelijke taken. Onder rubberen handschoenen draag je bij voorkeur nog katoenen handschoenen.
- Maak het niet te warm in huis, zodat de lucht niet te droog wordt. Gebruik eventueel een luchtbevochtiger of vochtverdampers op de radiatoren.
- Draag bij koud weer warme kleding en handschoenen.
- Gebruik een goede beschermende crème.
- Bescherm in het bijzonder je handen, gelaat en lippen met een vette crème.
- Gebruik bad- en doucheolie. Die laten een dun olielaagje achter op de huid, dat beschermt tegen uitdroging.
- Douche wat minder vaak – en vermijd zeker hete douches.
- Gebruik een milde zeep bij het baden en douchen.
- Gebruik na het baden en douchen een vette crème. Zalven en crèmes zijn effectiever dan lotions.
kom eens langs bij een Goed apotheek in je buurt
Onze apotheker adviseert je met plezier over het aanbod verzorgingsproducten aangepast aan jouw huidtype.