onderwerp:
6 vragen bij het wassen van je baby
Niets leuker om je baby een badje te geven. Als jonge mama zit je ongetwijfeld met heel wat vragen over hoe je dat juist en veilig aanpakt. We zetten de belangrijkste vragen en stappen op een rij voor zorgeloos badplezier!
1. wanneer moet je je baby wassen?
Dat kan eigenlijk op elk moment. ’s Avonds heeft het een relaxerend effect, maar als dat makkelijker is kun je je de baby ook wassen in de ochtend. Het belangrijkste is dat je de tijd kunt nemen om het rustig aan te doen zodat alles veilig verloopt. Enkel net na het eten of wanneer de baby grote honger heeft, zijn niet zo’n geschikte momenten.
2. hoe warm moet het water zijn?
Zo’n 37°C is de ideale watertemperatuur voor een babybadje. Waak er in ieder geval over dat het water niet kouder is dan 36°C en niet warmer dan 38°C. Gebruik daarom bij voorkeur een badthermometer. Als je die niet hebt kun je ook met je elleboog voelen, die is namelijk temperatuurgevoeliger dan je hand.
De kamertemperatuur ligt het best tussen de 22 en 24°C.
3. wat als er zeep in de oogjes terecht komt?
Kwalitatieve babyproducten prikken niet in de ogen. Toch spoel je beter even de oogjes met helder water als er zeep in terecht komt.
4. hoe geef je de baby een veilig badje?
Leg eerst alle spullen die je nodig hebt zoals handdoek, badolie, washandje, enz. klaar zodat je je baby tijdens het badje niet even onbewaakt moet laten. Baby’s kunnen immers op een milliseconde in slaap vallen of per ongeluk een duik nemen. Hou daarom steeds het hoofdje vast met je ene hand zodat je kindje geen water in de mond kan krijgen en schep voorzichtig water over de huid en het haar met je andere hand. Eigenlijk zijn enkele centimeters water genoeg om de baby te wassen en het verkleint de kans op verdrinken.
Let er ook op dat de baby niet bij de kraan kan. Zo kan het er zich enerzijds niet aan verbranden maar ook het hoofdje niet aan stoten.
5. welke producten gebruik je voor de babyhuid?
De babyhuid is brozer en kwetsbaarder dan die van een volwassene. Wees daarom voorzichtig met verzorgingsproducten en vermijd bijvoorbeeld geparfumeerde zeep. In de apotheek vind je kwalitatieve producten die pH-neutraal zijn en de huid goed hydrateren.
6. wat voor badje heb je nodig?
Als de baby nog niet zelfstandig kan zitten, gebruik je best een aangepast badje met rubberen matje. Dat voorkomt dat de baby onderuit glijdt. Van zodra de baby kan zitten, mag je hem of haar in een gewoon bad zetten. Eventueel zet je de baby in een wasmand in een gewoon bad, als je je daar comfortabeler bij voelt.