onderwerp:
9 anti-stress tips voor de blokperiode
Een gestresseerde student in huis of op kot met nakende examens in zicht – er zijn gezelligere momenten in het jaar. Met deze anti-stress tips help je hen door die zware blokperiode en hou je het stressniveau van je tiener onder controle.
1. zorg voor gevarieerde voeding
Voeding is een heel belangrijk aspect tijdens het studeren. Te zware maaltijden maken dat je student sneller moe wordt, dus zorg voor lichte maaltijden met veel groenten en variatie. Ook gezonde tussendoortjes, zoals fruit zijn een ideale pauzemoment. Daarenboven zijn er heel wat voedingsmiddelen die bevorderlijk zijn voor een betere concentratie en geheugen. Denk bijvoorbeeld aan blauwe bessen, haver, noten, bieten, curry, avocado, spinazie, tomaten, vette vis én chocolade. Deze zitten boordevol vitamines en stoffen die de concentratie en het geheugen aanscherpen.
2. stimuleer beweging
Beweging is nog zo’n cruciaal element tijdens de blokperiode. De ganse dag achter het bureau zitten zorgt voor weinig bloedcirculatie in het lichaam. Ideaal is ieder halfuur een korte pauze inlassen en even rondwandelen. Als dat lastig is kan ook rechtstaand studeren aan een hoge tafel een oplossing zijn. Tijdens de middagpauzes is er niets zo deugddoend als de buitenlucht. Een wandeling om de benen te strekken en tegelijk ook een portie vitamine D op te doen zorgt voor de nodige ruimte in het hoofd. Als je studerende tiener nog voldoende tijd en fut heeft kan een uurtje sporten of yoga wonderen doen, zowel mentaal als fysiek.
3. plan voldoende pauzes in
Plan eventueel samen pauzes in. Zo kan je student streven naar een doel tegen de volgende pauze en krijgt het geheugen even een welverdiende break. Langer dan 1 uur aan een stuk informatie proberen op te slorpen heeft namelijk weinig zin. Probeer de pauzes ook aangenaam te maken, met een gezonde snack of wandeling.
4. hamer op hydratatie
Vermijd gesuikerde dranken in huis te halen zoals frisdrank en energiedranken. Het is misschien aanlokkelijk, maar deze zullen slechts voor een kortstondige energieboost zorgen. Water is een veel betere optie. Ons lichaam bevat namelijk ongeveer 60% water. Dat betekent concreet dat wanneer we uitgedroogd zijn, ons lichaam veel minder goed presteert dan het zou kunnen. Bij onvoldoende hydratatie ben je ook prikkelbaarder, waardoor je je minder goed kan concentreren. Zorg daarom voor een grote waterkan op het bureau van je student.
5. vitamines voor concentratie
Zoals we hierboven reeds aanhaalden zorgen bepaalde voedingsmiddelen voor de ondersteuning van het concentratievermogen en het geheugen. Als het om een bepaalde reden het geval is dat je tiener deze voedingsstoffen niet voldoende in- of opneemt, kunnen voedingssupplementen ter ondersteuning helpen. Denk hierbij aan Omega 3, Ginseng, vitamine B, vitamine C of multivitaminen. Opgelet, deze dienen enkel ter ondersteuning bij een tekort. Vraag hiervoor steeds advies aan je huisarts of apotheker.
Heb je nood aan een huisapotheker? Dan kun je bij ons ook terecht voor alle info.
6. praat over stressgevoelens
Het lijkt misschien evident, maar praat met je tiener over zijn of haar stressgevoelens. Het doet deugd om te weten dat ze gehoord worden en dat ze ook weten dat die gevoelens perfect normaal zijn. Als ze liever niet met jou hierover praten, kan je ze ook verwijzen naar Teleblok. Hier kunnen ze dagelijks via de chat een luisterend oor vinden. Regelmatig eens een vriend of vriendin over de vloer laten komen is een goed idee om ze even stoom te laten aflaten.
7. blokken hoeft niet alleen
Voor sommige studenten kan samen studeren ook beter werken. Bijvoorbeeld door in de bibliotheek te gaan studeren of virtueel af en toe in te bellen om te horen hoe het gaat of elkaar te ondervragen. Een studeerbuddy kan het gevoel bevorderen dat je student er niet alleen voor staat.
8. zorg dat ze voldoende slapen
Het kan voor je student verleidelijk zijn om een nachtje door te blokken of tot laat te studeren. Voldoende slaap is echter enorm belangrijk voor het verwerken van alle informatie en het geheugen de nodige rust te gunnen. Idealiter slapen ze zeker 8 uur per nacht voor een optimaal frisse start van de volgende dag.
9. beloon ze voor hun harde werk
Niets werkt zo stimulerend als een schouderklopje. Beloon je student tijdens de examens dan ook regelmatig voor het harde werk. Af en toe een kopje thee met wat lekkers, hun favoriete maaltijd of een andere traktatie – leg ze geregeld in de watten.
heb je vragen over stress?
Dan helpen onze specialisten jou verder